نحوه تبدیل سهام شرکت و روش های آن
از تخصصی ترین مباحثی که در حوزه تغییرات شرکت وجود دارد، تبدیل سهام شرکت است. در بخش اول شما باید بدانید که سهم بخشی از سرمایه شرکت سهامی است. این سهم در واقع تعیین کننده میزان مشارکت تعهدات و دیگر موضوعات مرتبط به صاحب آن شرکت های سهامی است. در واقع ورقه سهم شرکت و آنچه که سهام را تعیین می کند، سندی است که می توان آن را معامله کرد. برای تبدیل سهام در شرکت های سهامی راهکارهای مختلفی وجود دارد. ما در این مقاله از مجله موسسه ثبت فرهنگ تمامی روش ها و مراحل تبدیل سهام را برای شما بیان می کنیم.
انواع سهام در شرکت
سهام، تقسیم بندی مختلفی در شرکت دارد و در هر سهم ویژگی های خاصی وجود دارد که صاحبان سهام با توجه به این ویژگی ها این سهام را خریداری می کنند. انواع تقسیم بندی سهام عبارتند از:
سهام بی نام
سهام هایی هستند که نام دارنده آنها ثبت نمی شود و این یعنی مالکیت این سهام به صورت انتقال دست به دست صورت می گیرد.
سهام با نام
همانطور که از نامش پیداست سهام هایی که به نام صاحب سهام به ثبت می رسند و برای انتقال آن باید امور ثبتی خاصی انجام شود.
سهام ممتاز
سهام ممتاز سهامی است که نسبت به سهام های دیگر مزایای خاصی دارد و صاحبان آن دارای موقعیت های ویژه ای هستند.
تعریف تبدیل سهام
منظور از تبدیل سهام شرکت در واقع تغییر در ماهیت سهام است. به عبارت ساده تر این تبدیل به این معنی است که هر یک از سهام شرکت های سهامی، مانند شرکت سهامی خاص از سهام بی نام به با نام و برعکس تبدیل شود یا سهام عادی به سهام ممتاز تبدیل گردد. این تبدیل ها باید در چهارچوب قانون و بر اساس موادی که در قانون تجارت تعیین شده انجام گیرد. این نوع تغییرات شرکت نیازمند صورت جلسه های خاص است که باید به امضای سهامداران و مدیران برسد. در نهایت باید این تغییرات را به ثبت قانونی برسانیم.
انواع تبدیل سهام شرکت
تبدیل سهام شرکت به شکل های مختلفی انجام می شود. به طور کلی می توان این تبدیل را در سه گروه تقسیم بندی کرد.
- تبدیل سهام شرکت از با نام به بی نام
- تبدیل سهام شرکت از بی نام به با نام
- تبدیل سهام شرکت از عادی به سهام ممتاز
نکته مهمی که باید در نظر داشته باشید این است که در تبدیل سهام و بالعکس سهامداران شناسایی خواهند شد و همچنین اجازه استفاده از امتیازات هر سهم نیز وجود خواهد داشت. همچنین تبدیل سهام عادی شرکت به سهام ممتاز نیز یکی از ساده ترین روش های تبدیل سهام است. این تصمیمات باید بر اساس مقررات موجود در اساسنامه شرکت انجام گیرد و برای تصمیم گیری در مورد آن مجمع عمومی فوق العاده ایجاد شود.
تبدیل سهام بی نام به سهام با نام
در گذشته تبدیل سهام به راحتی انجام می گرفت، اما با توجه به اینکه فرارهای مالیاتی سهامداران با سهام بی نام افزایش یافت. قوانین سختگیرانه تری در قانون برای نقل و انتقال سهام تعیین شد. همین امر موجب شد تا تبدیل سهام از سهام بی نام به سهام با نام با کاهش درخواست مواجه شود.
امروزه برای تبدیل کردن سهام بی نام به با نام در شرکت ها باید مراتب روند این تغییر در روزنامه های کثیرالانتشار به چاپ برسد. این آگهی باید در طی سه نوبت که هر نوبت به فاصله ۵ روز هستند به چاپ برسد و تمامی سهامداران از انتشار اولین آگهی ۶ ماه فرصت دارند تا برای تبدیل سهام خود اقدام کند. در آگهی مذکور حتماً باید بیان شود که با انقضای مهلت مقرر تمامی سهام بی نام باطل خواهد شد.
تبدیل سهام با نام به سهام بی نام
برای تبدیل سهام با نام به سهام بی نام در شرکت های سهامی باید بر اساس قوانین و قواعد اساسنامه شرکت و یا برگزاری مجمع عمومی فوق العاده سهامداران این تصمیم انجام شود. زمانی که می خواهیم سهام با نام را به بی نام تبدیل کنیم تنها یک بار آگهی آن در روزنامه کثیرالانتشار منتشر می شود. این آگهی در مدت زمانی که نباید کمتر از دو ماه باشد به سهامداران فرصت داده می شود تا برای تبدیل سهام خود مراجعه نمایند.
در صورتی که مهلت مقرر به اتمام برسد به تعداد سهامی که تبدیل نشده اند، سهام بی نام صادر می کنند و این سهام در مرکز ثبت شرکت نگهداری خواهد شد تا زمانی که دارندگان سهام با نام بتوانند به شرکت مراجعه کرده و در صورت مراجعه آنها سهام با نام آنها دریافت شده و باطل می شود تا به آنها سهام بی نام ارائه شود.
تبدیل سهام عادی به سهام ممتاز
همانطور که بیان کردیم سهام ممتاز مزایا و امکانات ویژه ای را در اختیار سهامداران قرار می دهد، به همین دلیل آنها می خواهند سهام خود را به سهام ممتاز تبدیل کنند. نکته ای که باید بدانید این است که امتیاز سهام ممتاز زمانی از بین می رود که ویژگی های شخص دارنده سلب شده و یا سهامدار فوت شود. برای مثال ممکن است انتقال سهام به دلایل مختلف صورت گیرد و مزایای آن از بین رود. با تبدیل سهام عادی به سهام ممتاز این تغییرات باید به اداره ثبت شرکت ها اطلاع داده شود.
مراحل تبدیل سهام
برای تبدیل سهام با نام به بی نام و بالعکس باید مراحل زیر را طی کنید.
- تصمیم تبدیل سهام با نام به بی نام و بالعکس باید توسط مجمع عمومی فوق العاده تصویب شود.
- یک نوبت آگهیه مربوط به تبدیل سهام در روزنامه کثیرالانتشار با مهلت حداقل دو ماه چاپ شود.
- صرافت آگهی در روزنامه کثیرالانتشار به فاصله ۵ روز و با مهلت حداقل ۶ ماهه به چاپ برسد.