
انحلال شرکت : بعد از تاسیس شرکت، پایان فعالیت آن یکی از اتفاقاتی است که ممکن است پیش بیاید. اما منحل کردن شرکت باید مثل ثبت شرکت تجاری به صورت قانونی و رسمی انجام شود نه اینکه شرکت به حال خود رها شود. حال اینکه این فرآیند را چطور باید به پایان رساند خود مسئلهای است که در این مطلب قصد داریم به آن بپردازیم.

منحل کردن شرکت به چه معناست؟
همانطور که در بالا نیز به آن اشاره کردیم بعد پایان فعالیت شرکت باید پروسهی انحلال آن انجام شود. انحلال شرکت میتواند به دلایل مختلفی باشد. به همین دلیل این انحلال گاهی به صورت اختیاری و گاهی به صورت اجباری است.

انواع انحلال شرکتها
از آنجایی که منحل کردن شرکت ها به دلایل مختلفی ممکن است اتفاق بیفتد پس انواع مختلفی از انحلال را شاهد خواهیم بود. در ادامه انواع این انحلالها را با هم بررسی خواهیم کرد.

انحلال قهری
این نوع، یک انحلال اجباری برای شرکتهاست. این نوع از انحلال زمانی اتفاق میافتد که شرکت شما دچار ورشکستگی شده باشد. برای این نوع انحلال نیازی به حکم دادگاه نیست.
انحلال با حکم قضائی
یکی دیگر از انواع انحلال اجباری مربوط به انحلال با حکم قضائی است. در این مورد که ممکن است به دلایل مختلفی از جمله تخلفات مالیاتی و … باشد، دادگاه حکم انحلال هر نوع شرکتی را صادر میکند. البته در ابتدا یک مهلت 6 ماهه به شرکت میدهد و سپس دستور صادر میشود.
انحلال با تصمیم مجمع عمومی
در واقع این روش طبیعیترین و کمهزینهترین روش برای انحلال شرکت است. به زبان ساده بدون هیچ ورشکستگی یا حکم دادگاهی انجام میشود. تنها نهاد تصمیم گیرنده، مجمع عمومی فوقالعاده است. صلاحیت این مجمع در ماده 83 و بند 4 ماده 199 لایحه مورد خطاب بوده است.
ماده 83: هرگونه تغییر در مواد اساسنامه یا در سرمایه شرکت یا انحلال شرکت قبل از موعد منحصرا در صلاحیت مجمع عمومی فوغ العاده میباشد.
بند 4 ماده 199: در هر زمان که مجمع عمومی فوغ العاده صاحبان سهام به هر علتی رای به انحلال شرکت بدهد.
مراحل انحلال انواع شرکت
همانطور که قبلا نیز در مورد آن صحبت کردیم، منحل کردن یک شرکت مثل ثبت شرکت نیاز به پشت سر گذاشتن یک سری مراحل دارد. البته بسته به نوع شرکت، انحلال آن نیز متفاوت است. در ادامه دو انحلال از مهمترین شرکتهای ثبتی را با هم بررسی میکنیم.
انحلال شرکت سهامی خاص
واضح است که ثبت شرکت سهامی خاص یکی از بیشترین شرکتهای ثبتی از 7 نوع شرکت قابل ثبت در ایران است. به همین دلیل است که در این قسمت به مراحل انحلال شرکت سهامی خاص میپردازیم.
- در اولین مرحله، شرکاء شرکت باید به توافق برای انحلال رسیده باشند.
- انتخاب فردی به عنوان مدیر تصفیه شرکت که وظیفه دارد به همهی حساب کتابهای شرکت رسیدگی کند و آنها را تصفیه کند.
- محل تصفیهی شرکت توسط اعضا تعیین شود.
- مدیر تصفیه شرکت، موافقت و رضایت خود را از انحلال شرکت اعلام کند.
- تشکیل مجمع عمومی فوق العاده و تنظیم صورت جلسهای که در آن انحلال به تایید و امضا اعضا و سهامداران رسیده باشد.
- سپس باید به ادارهی ثبت شرکتها مراجعه کرده و اطلاعات مورد نیاز به همراه صورت جلسهی تنظیم شده را ارائه و بارگزاری کرد.
- در مرحلهی بعدی نیز باید ثبت نهایی انجام شود.
- در این مرحله نیز باید از طریق پست صورت جلسهی مربوط به لیست سهامداران را ارسال کرد.
- بعد از گذشت 5 تا 10 روز، میتوانید نتیجه را در سایت ادارهی ثبت شرکتها مشاهده کنید.
- سپس مدیر تصفیه باید به ادارهی ثبت شرکتها مراجعه کرده و تمامی اوراق مربوطه را امضا کند و سپس آگهی انحلال را دریافت کند.
- در مرحلهی آخر نیز باید آگهی انحلال شرکت در روزنامهی رسمی و کثیرالانتشار درج شود.
انحلال شرکت با مسئولیت محدود
یکی دیگر از شرکتهای پرطرفدار ثبتی در ایران، ثبت شرکت با مسئولیت محدود هستند. مراحل انحلال شرکتهای با مسئولیت محدود مشابه با شرکتهای سهامی خاص است ولی در بعضی از قسمتها، تفاوتهایی با هم دارند، در ادامه فقط این تفاوتها را با هم بررسی میکنیم.
- مدیر تصفیه شرکت مورد نظر میتواند از شرکاء شرکت نباشد. در صورتی که مدیر تصفیه از شرکا نباشد باید مدارک هویتی او نیز به ادارهی ثبت شرکتها ارسال شود.
- مدت زمان مشخصی برای این اقدام ، تعیین نشده است.
- دیگر مراحل انحلال این شرکتها با شرکتهای سهامی خاص مشابه است.
نکته: درخواست انحلال بعد از ارائه شدن باید توسط شرکا امضا شود. در بعضی از موارد خاص در شرکتهای با مسئولیت محدود در صورتی که تمامی اعضا و شرکا حضور نداشته باشند میتوان شخص یا اشخاصی که بیش از 50 درصد سهم الشریکه شرکت را داشته باشند با ارسال یک نوبت آگهی دعوت و چاپ در روزنامه کثیر الانتشار مشخص شده برای شرکت مورد نظر اقدام به انحلال شرکت نمایند و در این صورت نیازی به حضور تمامی اعضا شرکت نمی باشد. این موضوع تنها برای انحلال در شرکت های مسئولیت محدود صدق میکند و برای دیگر موضوعات روند کار به صورت دیگری میباشد.
مدارک مورد نیاز برای ثبت انحلال شرکت های سهامی خاص و مسئولیت محدود
- ارائهی آخرین پرداخت و دریافت آگهی روزنامه رسمی
- ارائه فتوکپی شناسنامه مدیر تصفیه
- ارائه صورت جلسه انحلال که شرکا و مدیر تصفیه آن را تایید کرده باشند.
- ارائه روزنامهای که شامل آگهی دعوت شرکا باشد.
دلایل انحلال شرکت
برای انحلال یک شرکت دلایل مختلفی ممکن است وجود داشته باشد که در ادامه آنها را با هم بررسی میکنیم.
- انقضا مدت: بعضی از شرکتها برای یک مدت زمان مشخص تاسیس میشوند و بعد از گذشت آن زمان باید منحل شود.
- تصمیم شرکاء: در صورتی که تمام شرکا تصمیم به انحلال شرکت بگیرند، شرکت باید منحل شود.
- ورشکستگی: در صورتی که شرایط شرکت به حدی برسد که از پس هزینهها و بدهیهای آن برنیاد، ورشکسته به حساب میآید. بعد از صادر شدن حکم ورشکستگی دیگر هیچ حق دخالتی در شرکت وجود ندارد و شرکت منحل میشود.
- انجام موضوع فعالیت شرکت: بعضی از شرکتها برای یک موضوع خاصی تاسیس میشوند. یعنی بعد از اینکه به هدف اصلی شرکت رسیدند، کاری برای انجام ندارند و باید منحل شوند.
- منتفی شدن تعدد شرکاء: در صورتی که تعداد شرکا در شرکت به یک نفر برسد، شرکت باید منحل شود. همچنین در صورتی که در اساسنامه شرکت ذکر شده باشد که فوت اعضا شرکت منجر به انحلال بشود، در صورت فوت آن فرد باید شرکت منحل شود.
اقدامات بعد از انحلال انواع شرکت
تا به اینجا در مورد مراحل و دلایل انحلال شرکت با هم صحبت کردیم، اما در این بخش در مورد اقدامات بعد از انحلال با هم صحبت خواهیم کرد.
در زمان منحل کردن شرکت باید تصفیهی شرکت انجام شود، یعنی باید تمام حسابها و بدهیهای شرکت تصفیه شود.
مالیات انحلال شرکت
واضح است که در زمان انحلال شرکت باید مالیات پرداخت شود، حال اینکه این مالیات چقدر باشد و به چه سودهایی تعلق بگیرد خود چالش مهمی است. بعد از انحلال، درآمدهای شرکت به دو قسمت تقسیم میشود.
فروش اموال شرکت در جهت پرداخت بدهی. این درآمد شرکت در جهت سودآوری برای شرکت نبوده است به همین دلیل مالیاتی نیز به آن تعلق نخواهد گرفت.
فروش محصولات شرکت که در جهت سودآوری و انتفاع است. این نوع از درآمد شامل پرداخت مالیات میشود.
اظهارنامه انحلال شرکت
بر طبق قانون برای انحلال شرکت، قبل از تشکیل مجمع عمومی، آخرین مدیر شرکت باید اظهارنامه تنظیم کند. در اظهارنامه باید لیست دارایی و بدهیهای شرکت را به صحت شرح دهید. این اظهارنامه باید دقیقا مشابه اظهارنامه سازمان امور مالیاتی باشد. اظهارنامه مورد نظر باید به وسیله سهامداران شرکت امضا و مهر شود. به این موضوع توجه کنید که در صورت عدم ارائه اظهارنامه یا اشتباه تکمیل شدن آن، در زمان انحلال بخشی از سرمایه شرکت به عنوان جریمه از شما دریافت میشود.
نوع دوم اظهارنامه مالیاتی همان اظهارنامه مالیاتی آخرین سال فعالیت شرکت است که مدیر تصفیه باید آن را تنظیم کند.
هزینه ثبت انحلال شرکت
واضح است که برای منحل کردن یک شرکت باید یک سری مراحل و اقدامات انجام شود. در ادامه این هزینهها را با هم بررسی میکنیم.
هزینهی کلی از چند هزینه از جمله هزینه تنظیم صورتجلسه، هزینه ورود اطلاعات، هزینه دریافت رسید پذیرش، هزینه پست، هزینه حق الثبت، هزینه وکیل، هزینه روزنامه رسمی و کثیرالانتشار و … تشکیل میشود.
نکات مهم
- نکته: بعد از تشکیل مجموع عمومی فوق العاده و تنظیم صورتجلسه مربوط به آن در سامانهی ثبت، به 7 تا 10 روز کاری زمان نیاز دارید.
- نکته: در صورت حاضر نبودن بعضی از شرکاء، باید در ابتدا میزان سهام سهامدار مشخص شود. همچنین در صورتی که سایر شرایط مهیا باشد با درج آگهی در روزنامه کثیرالانتشار ، انحلال بدون حضور بعضی سهامداران انجام خواهد شد.
- نکته: بعد از منحل کردن شرکت، امکان تبدیل آن به یک شرکت دیگر وجود ندارد.
- نکته : مدیر تصفیه در انواع شرکت ها برای مدت 2 سال دارای اعتبار است و در صورتی که مراحل مورد نیاز برای ختم تصفیه طی این مدت انجام نشود میتوان برای 2 سال دیگر مدت زمان اعتبار مدیر تصفیه را تمدید نمود.
- نکته : پس از انتخاب مدیر و محل تصفیه میتوان در شرایطی که تصمیم به جابجایی این موضوعات داشته باشیم برای بار دیگر مدیر تصفیه یا محل تصفیه را انتخاب نموده دو طبق تصمیمات جدید دومرتبه در اداره ثبت شرکتها موارد جدید را ثبت و در روزنامه رسمی به چاپ رساند.
کلام آخر
در این مطلب تلاش کردیم تا همه چیز را در مورد منحل کردن شرکت و جزئیات مربوط به آن با شما در میان بگذاریم. انحلال شرکت فرآیندی است که مثل ثبت شرکت باید به صورت رسمی و قانونی ثبت شود. این امر در شرکت های مختلف با هم تفاوتهای مختصری دارد و شما باید با توجه به نوع شرکت، انحلال آن را انجام بدهید. در صورتی که در این مورد سوالی دارید میتوانید از کارشناسان و مشاوران مجموعه ما استفاده کنید. چراکه ثبت خوب فرهنگ است .
سلامُ آیا برای ثبت انحلال شرکت هم باید صورتجلسه نوشته شود؟
سلام و درود.
برای تمامی تغییرات در شرکت از جمله انحلال شرکت باید صورتجلسه با دستور جلسه مورد نظر تنظیم شود و پس از ورود اطلاعات در سامانه و آگهی در اداره ثبت شرکت ها باید انحلال شرکت و تعیین مدیر تصفیه و محل تصفیه در روزنامه رسمی به چاپ برسد.
سلام، آیا انحلال شرکت در شهرستان هم انجام میدهید یا فقط تهران؟
سلام و درود.
بله،مجموعه ثبت فرهنگ آماده خدمت رسانی به مدیران عزیز در مورد کلیه امور ثبتی در تمامی شهرهای کشور میباشد.برای اجرای روند ثبت انحلال شرکت میتونید با مشاوران ثبت فرهنگ در تماس باشید.
سلام، آیا اگر شرکتمان قفل مالیاتی شده باشد باز هم میتوان برای منحل کردنش اقدام کرد؟
سلام و درود.
خیر در صورتی که شرکت از طرف اداره مالیات قفل باشد امکان ثبت هیچگونه تغییراتی از جمله انحلال شرکت و تعیین مدیر تصفیه تا زمان رفع قفل مالیاتی وجود ندارد.
سلام، آیا برای انحلال شرکت باید رضایت تمامی اعضای هیئت مدیره را داشته باشیم؟ یکی از اعضا اصلی هیئت مدیره در خارج از کشور هستند و ما به آن دسترسی نداریم، چطور میتوانیم این مشکل را حل کنیم
پیشاپیش ممنون از کمکتون
سلام و درود.
در صورتی که بسته به نوع شرکتتون،شرایط ثبت با توجه به درج آگهی دعوت از اعضا را داشته باشید میتونید به استناد آگهی دعوت و عدم حضور اعضای شرکت در مجمع مورد نظر اقدام به انحلال شرکت نمایید.برای اطلاع از شرایط لازم در صورت غایب بودن اعضا میتونید با کارشناسان مجموعه ثبت فرهنگ در تماس باشید.
آیا بعد از انحلال شرکت کد اقتصادی هم باطل میشود؟ یا باید جدا این کار را انجام دهیم؟
سلام و درود.
پس از انحلال شرکت،مدیر تصفیه موظف است با ارائه روزنامه رسمی انحلال درخواست ابطال کد اقتصادی را به اداره امور مالیاتی اعلام نماید.
سلام، آیا اگر بدهی مالیاتی داشته باشیم خود شرکت به صورت خود به خود انحلال شرکت میشود؟
سلام و درود.
خیر،در صورتی که شرکت دارای بدهی مالیاتی باشد به معنی منحل شدن شرکت نمیباشد و در این مواقع شرکت مورد نظر از طرف اداره مالیات قفل میشود،به این معنی که هیچ فعالیت و تغییراتی برای شرکت نمیتوانید داشته باشید.
سلام در مطلبتان نوشته شده است که در شرایطی دولت میتواند شرکت را منحل کند، آیا میتوانم با تکیه بر همین قوانین بدون اینکه هزینه ای برای انحلال پرداخت کنم، انحلال شرکت توسط خود دولت صورت بگیرد؟
سلام، لطفا با مشاورین ما در تماس باشید
02188472277
سلام ثبت انحلال شرکت به چه مدت زمانی نیاز دارد؟
سلام و درود.
ثبت انحلال شرکت هم مثل مابقی تغییرات در شرکتها،ملزم به تنظیم صورتجلسه معین و ورود اطلاعات و ثبت نهایی در اداره ثبت شرکتها میباشد که این پروسه کاری شامل صرف زمان معین است ولی در کل مدت زمان مورد نیاز برای پروسه ثبت انحلال شرکت در اداره ثبت شرکتها رو میبایست مابین ۷ تا ۱۰ روز کاری درنظر داشته باشید.
لازمه بدونید برای انحلال شرکت،نیاز به معرفی مدیر تصفیه و محل تصفیه دارید که باید در صورتجلسات و سامانه ثبت شرکتها به درستی معرفی و بارگذاری شود و درنهایت طبق صورتجلسه ای که تنظیم نمودید،روزنامه رسمی دریافت کنید.