7 تفاوت اصلی شرکت مدنی و شرکت تجاری
شرکت مدنی و شرکت تجاری دو مدل متفاوت از شرکت های قابل ثبت در ایران هستند که از جنبه های مختلف مانند نحوه فعالیت، شکل ظاهری و غیره با یکدیگر تفاوت هایی دارند. با شناخت هر یک از این شرکت ها می توانید انتخاب درست تری برای ثبت شرکت داشته باشید. ما در این مقاله از موسسه ثبت فرهنگ این دو نوع شرکت و تفاوت های آن ها را به شما معرفی خواهیم کرد.
معرفی شرکت تجاری
اجازه دهید ابتدا نگاهی به شرکت های تجاری داشته باشیم که محبوبیت بیشتری در ایران دارند و روز به روز تقاضا برای ثبت آن ها افزایش می یابد. برای معرفی شرکت تجاری ابتدا باید به این موضوع اشاره کنیم که در قانون تجارت ما تعریف دقیق و مشخصی در رابطه با شرکت های تجاری بیان نشده اما با استناد به تعاریف مختلف می توان این شرکت ها را اینگونه معرفی کرد:
شرکت تجاری به سازمان هایی گفته می شود که حداقل دو نفر یا بیشتر آن ها را تشکیل می دهند، در این شرکت ها هر یک از افراد مقدار سهمی را به اشکال مختلف ارائه می دهند تا شرکت بتواند فعالیت تجاری خود را آغاز کند. پس از آن سود و زیان به دست آمده از این سرمایه و سهام بین اعضای شرکت تقسیم خواهد شد.
معرفی شرکت مدنی
همانطور که بیان کردیم در قانون تجارت تعریف دقیق و مشخصی برای شرکت های تجاری وجود نداشت، اما این موضوع در مورد شرکت های مدنی صادق نیست و در قانون تجارت برای این شرکت ها یک تعریف دقیق و مشخص بیان شده است. نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که شرکت مدنی به دو بخش خاص و عام تقسیم می شود، بنابراین هر بخش تعریف خاص خود را دارد.
شرکت مدنی به صورت عام به این معنا است که عقدی یا قراردادی است که در طی آن دو نفر کار و سرمایه خود را برای رسیدن به سودی خالص جمع می کنند. در حقوق مدنی زمانی که از شرکت صحبت می شود به معنی نوع خاص این شرکت هاست و شرکت مدنی در معنای خاص اینگونه تعریف شده که شرکت یکی از عقود مشخصی است که به همراه با انتشار در حق مالکیت ایجاد می شود.
تفاوت شرکت تجاری و شرکت مدنی
تفاوت شرکت تجاری و شرکت مدنی را می توان از جنبه های مختلف بررسی کرد. ما در این بخش ۷ تفاوت مهم شرکت های مدنی و تجاری را برای شما بیان می کنیم تا بتوانید کاملا آگاهانه نسبت به ثبت شرکت اقدام کنید . این هفت تفاوت عبارتند از:
شخصیت حقوقی و نمایندگی
با توجه به آنچه که در ماده ۵۸۳ قانون تجارت بیان شده تمامی شرکت های تجاری شخصیت حقوقی دارند، در این قانون برای شرکت های مدنی موضوعی به نام شخصیت حقوقی ذکر نشده است. اگر به ماده ۵۷۶ قانون مدنی مراجعه کنیم متوجه می شویم که اداره اموال در شرکت هایی با عنوان شرکت مدنی تابع شرایط مقرر شده از قبل بین شرکا است، این در حالی است که در شرکت های تجاری این موضوع بدین صورت است که مدیران یا مدیر شرکت از طرف شرکا تعیین شده و وظیفه اداره کردن شرکت یا وکالت آن را دارد و این مسئولیت تا تاریخ مشخص شده برای او تعیین شده است.
ثبت شرکت و هدف آنها
شرکت تجاری همانطور که از نامش مشخص است در گروه تجار قرار می گیرد، بنابراین تمامی فعالیت های آن تجاری محسوب می شود. این نکته و این موضوع در تعاریف مختلفی برای شرکت های تجاری بیان شده و در ماده ۲ لایحه قانونی نیز بیان شده که شرکت سهامی نمونه ای از شرکت های بازرگانی است، حتی اگر فعالیت آن در حوزه بازرگانی نباشد. علاوه بر این موضوع در قوانین مشابه دیگر برای شرکت های نسبی، مسئولیت محدود، تضامنی و مختلط غیر سهامی نیز بیان شده است.
در قانون مدنی به این موضوع که شرکت های مدنی در حوزه تجارت باید فعالیت به خصوصی داشته باشند توضیحی بیان نشده، اما می توان گفت که شرکت های مدنی با هدف معاملات و بهره مندی از فعالیت های غیر تجاری تاسیس می شوند.
در خصوص ثبت شرکت تجاری و مدنی باید به این موضوع اشاره کنیم که شرکت های تجاری باید در مرجع ثبت شرکت ها به ثبت برسند و در طی آن یک شماره ثبت دریافت کنند. شماره ثبت در تمامی مکاتبات شرکت درج خواهد شد. در مقابل برای ثبت شرکت های مدنی هیچ اجباری وجود ندارد.
ورشکستگی انحلال اقامتگاه
یکی دیگر از تفاوت های این دو شرکت را می توان از نظر انحلال اقامتگاه و ورشکستگی آن ها بررسی کرد. در ادامه هر یک از این بخش ها را بررسی خواهیم کرد.
شرایط تابعیت و اقامتگاه شرکت مدنی و تجاری
با توجه به اینکه در قوانین مختلف تعیین شده که شرکت تجاری دارای شخصیت حقوقی است، بنابراین این شرکت ها باید اقامتگاه قانونی داشته باشند و با تابعیتی مملکتی نیز شناخته شوند. اما اگر بخواهیم به قانون مدنی کشور استناد کنیم می توانیم بگوییم که داشتن اقامتگاه قانونی و همچنین تابعیت مملکتی در چنین شرکت هایی امر واجب و ضروری نیست و در این خصوص نیز نکته بیان نشده است.
شرایط انحلال
انحلال شرکت تجاری و مدنی نیز تفاوت هایی با یکدیگر دارند. در قانون تجارت برای انحلال شرکت ها مواردی بیان شده که بر اساس آن ها می توان گفت که انحلال شرکت تجاری باید با اراده جمعی شرکای شرکت انجام گیرد. این در حالی است که انحلال شرکت مدنی می تواند بر اساس تقاضای افراد و یا تقسیم اموال شرکت از طرف هر یک از شرکا باشد.
شرایط ورشکستگی
اگر به ماده ۴۱۲ قانون تجارت نگاه کنیم، متوجه می شوید که عنوان ورشکستگی تنها متعلق به شرکت های تجاری یا تاجر است، اما بر اساس قانون مدنی شرکت های مدنی پس از اینکه سرمایه خود را از دست می دهند و بدهی به اشخاص ثالث دارند مشمول عسر و حرج می شوند.
جمع بندی
شرکت های مدنی و تجاری دو نوع از مهم ترین شرکت های قابل ثبت در ایران هستند که هر یک از آنها برای ثبت شرایط و قواعد خاص خود را دارند. با توجه به اینکه بسیاری از افراد تفاوت های بین این دو شرکت را نمی شناسند ما در این مقاله سعی کردیم مهم ترین تفاوت های شرکت مدنی و شرکت تجاری را برای شما بیان کنیم.