مالیات علی الراس چیست؟ 3 علت اصلی علی الراس شدن
شاید شما هم تا به حال جمله علی الراس شدن مالیاتی شرکت را شنیده باشید و قطعاً این سوال برای شما ایجاد شده که علی الراس یعنی چه؟ در برخی شرایط ممکن است اداره مالیات توانایی محاسبه مالیات یک مجموعه را نداشته باشد و مجموعه مورد نظر یعنی شخص حقیقی دارایی خود را به اداره نیز ارائه نکرده باشد. به عبارت ساده تر، زمانی که شرکت دارایی خود را در قالب پلمپ دفاتر تجاری به اداره مالیات ارائه نکند، این اداره نمی تواند مالیات شرکت مورد نظر را محاسبه کند.
چنین شرایطی اداره دارایی و مالیات خود اقدام به محاسبه مالیات شرکت می کند و در چنین شرایطی گفته می شود که علی الراس شدن مالیات شرکت انجام شده است. بر همین اساس می توان به اهمیت دریافت پلمپ دفاتر تجاری پی برد. این فرایند در چهارچوب و قواعد خاصی انجام می شود که ما در این مقاله از مجموعه ثبت فرهنگ تصمیم داریم به بررسی مالیات علی الراس بپردازیم.
علی الراس چیست؟
به زبان ساده تر روش علی الراس یکی از روش های مهم برای محاسبه مالیات است. این روش معمولاً زمانی به کار می رود که مودیان مالیاتی قادر نیستند مدارک مالی شرکت خود را ارائه دهد و یا مستندات آن ها توسط اداره مالیات مورد پذیرش قرار نمی گیرد. اداره مالیات از این روش استفاده می کند تا بتواند درآمد و مالیات شرکت را تخمین بزند. بدین ترتیب کارشناسان مالیاتی بر اساس میزان فعالیت شرکت، اطلاعات موجود و موضوعات مرتبط با آن مالیات شرکت را بر اساس فرمول های خاصی تعیین می کنند.
نحوه محاسبه مالیات علی الراس
برای محاسبه مالیاتی در مقایسه با دیگر روش های مالیاتی از روش های قدیمی تری استفاده می شود. با اینکه این روش همچنان مورد استفاده قرار می گیرد اما با توجه به اینکه برای اداره مالیات هزینه زیادی را به دنبال دارد، این اداره در تلاش است تا بتواند روش مذکور را حذف کرده و روش های دیگری را جایگزین آن نماید. به طور کلی باید گفت که این روش بسیار دقیق نبوده و میزانی که تعیین می شود از میزانی که مودیان مالیاتی در روش خود اظهاری اعلام می کنند، بیشتر است و به طور کلی پرداخت مالیات در این روش ابهاماتی مواجه می شود.
دلایل علی رالراس شدن محاسبه مالیات
بر اساس آنچه که در ماده ۹۷ قانون مالیات های مستقیم تعیین شده زمانی مالیات علی الراس می شود که دلایل زیر وجود داشته باشد.
عدم آگاهی از قوانین موجود مالیاتی
اطلاع نداشتن از قوانین مالیاتی و رعایت نکردن آن ها می تواند مشکلات مالیاتی را برای شرکت ایجاد کند. به همین دلیل مودیان مالیاتی باید اطلاعات کافی در خصوص قوانین مالیاتی داشته باشند. بنابراین اگر شما هم در این خصوص آگاهی ندارید به شما پیشنهاد می کنیم از مشاوره کارشناسان موسسه ثبت فرهنگ استفاده نمایید.
ارائه نکردن مدارک مالیاتی به اداره مالیات
در صورتی که مودیان مالیاتی نتوانند مدارک و مستندات مالیاتی خود را ارائه دهند کافی نباشد، اداره مذکور برای محاسبه مالیات از روش علی الراس استفاده می کند.
تحویل ندادن به موقع اظهارنامه مالیاتی
ارائه اظهارنامه مالیاتی باید در موعد مقرر انجام شود در غیر این صورت کارشناسان اداره مالیات مجبور به تخمین مالیات شرکت هستند.
وجود نقص در اسناد و مدارک مالیاتی
وجود بی نظمی یا ابهامات در پلمپ دفاتر تجاری می تواند موجب شود تا کارشناسان به ناچار از روش های دیگر برای محاسبه مالیات استفاده کند یا جریمه هایی را در نظر بگیرند.
مزایا و معایب روش علی الراس مالیات
علی الراس شدن مالیات شرکت می تواند مزایا و معایبی را برای مدیران و موسسان شرکت ها به همراه داشته باشد. ما در این بخش به معرفی مزایا و معایب این روش می پردازیم.
مزایای روش علی الراس
از مهم ترین مزایای این روش می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- زمان کم تشخیص مالیات
- سهولت در نحوه محاسبه
- سپر دفاعی برای ممیز مالیاتی
معایب روش علی الراس
- فرار مالیاتی
- کاهش انگیزه افراد برای ارائه اطلاعات
- مالیاتی افزایش هزینه های دادرسی
- کاهش ارزش مالیات وصولی
فرمول محاسبه مالیات علی الراس
برای محاسبه مالیات علی الراس از فرمول زیر استفاده می شود.
قرینه مالیاتی* ضریب مالیاتی= درآمد مشمول مالیات
نکته1: قرینه مالیاتی به مواردی گفته می شود که درآمد تقریبی یک کسب و کار یا صنعت را برای ممیزان مالیاتی تعیین می کند. مانند میزان تولید یا درآمد ناخالص مقدار خرید و فروش.
نکته2: ضریب مالیاتی به مقداری گفته می شود که در جدول ضرایب مالیاتی مشاغل مشخص شده است و برای محاسبه مالیات مورد استفاده قرار می گیرد.
جمع بندی
زمانی که ممیز مالیاتی مالیات یک شخص را تخمین بزند به این مالیات علی الراس گفته می شود. این موضوع معمولاً زمانی اتفاق می افتد که مدارک مالی کافی برای ارائه به اداره مالیات وجود نداشته باشد. علی الراس شدن مالیات نیز می تواند مزایا و معایب خاص خود را داشته باشد که ما در این محتوا به بررسی آن پرداختیم. به طور کلی بهتر است به عنوان یک شخص حقوقی دفاتر پلمپ قانونی خود را در مورد مقرر ارائه دهید و به عنوان یک شخص حقیقی نیز مالیات های تعیین شده را پرداخت نمایید از بروز مشکلات مالیاتی جلوگیری شود.