شرکت مدنی چیست؟
شرکت مدنی در مقابل شرکت تجاری قرار دارد و یکی از انواع شرکت های قابل ثبت در ایران است. شرکت در واقع یک قرارداد است که بر اساس آن طرفین قرارداد یعنی کسانی که به عنوان شرکا شناخته می شوند، سرمایه ای را برای تشکیل شرکت ارائه داده اند، در نهایت سود حاصل از آن را بین خود تقسیم می کنند. به طور کلی در ایران دو نوع شرکت اصلی وجود دارد که به عنوان شرکت های مدنی و تجاری شناخته می شوند. شرکت ها ویژگی ها و قواعد خاص خود را دارند. ما در این مقاله از موسسه ثبت فرهنگ قصد داریم شرکت مدنی را به شما معرفی کنیم تا بتوانید برای ثبت آن در مدت زمان کوتاهی اقدام کنید.
تعریف شرکت مدنی
شرکت مدنی به شرکتی گفته می شود که در آن قراردادی ایجاد شده و این قرارداد بین دو یا چند نفر برای انجام فعالیت مشترک و کسب درآمد ایجاد می شود. شرکت های مدنی می توانند برای یک صنعت خاص یک حرفه خاص یا کسب و کار و خرید و فروش تاسیس شوند. در چنین شرکت هایی سهم سود و زیان برای شرکا یکسان خواهد بود مگر اینکه سهم یکی از آنها بیش از سایر شرکا باشد.
این شرکت ها تابع قانون مدنی هستند و در قانون ۵۷۱ تا ۶۰۶ قانون مدنی به تعریف ویژگی های این شرکت ها پرداخته شده است. شرکت مدنی برخلاف شرکت تجاری نیاز به ثبت شدن در اداره ثبت شرکت ها ندارند.
ویژگی های شرکت مدنی
شرکت های مدنی مانند شرکت های تجاری نیز ویژگی هایی دارند که ما در ادامه به آنها می پردازیم.
- شرکت حقوقی دارای اقامتگاه و تابعیت نیست زیرا این شرکت ها شخصیت حقوقی نیستند و تنها شخص حقوقی دارای اقامتگاه و تابعیت است.
- تمامی معاملات و داد و ستدهایی که در این شرکت ها انجام می گیرد تجاری نیست، زیرا تنها معاملات انجام شده در شرکت های تجاری به شمار می روند.
- در چنین شرکت هایی تمام شرکا نمایندگی شرکت را بر عهده دارند.
- در صورتی که برای شرکت مدنی مدت زمان مشخصی تعیین نشده باشد اگر هر یک از شرکا تقاضای لغو شرکت را داشته باشد، این کار امکان پذیر خواهد بود.
- قوانین مربوط به ورشکستگی برای شرکت مدنی قابل اجرا نیست و می توان گفت که شرکت مدنی وجهه قانونی ندارد.
انواع شرکت مدنی
شرکت مدنی مانند شرکت تجاری در نمونه های مختلف قابل ثبت است. شرکت مدنی به طور کلی به دو نوع تقسیم شده است که عبارت است از شرکت قهری یا طبیعی و شرکت اختیاری، در ادامه به معرفی این شرکت ها می پردازیم.
شرکت قهری
شرکت قهری به شرکتی گفته می شود که خاص و اراده افراد در تاسیس و تشکیل آن نقشی ندارد و این یعنی به صورت قهری و طبیعی تاسیس شده و به وجود آمده است. این نوع شرکت به دو صورت قابل ایجاد است.
یا از طریق میراث ایجاد می شود که در این صورت ممکن است فوت پدر باعث به ارث رسیدن اموال او به فرزندان باشد.
یا از طریق مخلوط کردن یا امتزاج مالداران ایجاد می شود نقشی ندارد.
شرکت اختیاری
در این نوع شرکت های مدنی اراده افراد نقش اساسی را دارد و افراد به صورت آگاهانه سرمایه ای را برای شروع یک کسب و کار جدید کار می گیرند و در سود و زیان این شرکت با یکدیگر شریک می شوند. شرکت های اختیاری از طریق عقد در نتیجه قبول مال و یا با امتزاج اختیاری ایجاد می شوند.
اداره کردن و اصول حاکم بر شرکت مدنی
برای اداره کردن و شناخت اصول حاکم بر شرکت های مدنی باید به ماده 576 قانون مدنی رجوع کنیم. اداره کردن شرکت مدنی باید بر اساس شرایطی که بین شرکا تعیین شده صورت گیرد. در خصوص اصول حاکم بر این شرکت ها چند اصل مهم وجود دارد که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم.
- شریکی که به عنوان مسئول برای اداره کردن اموال شرکت تعیین شده، این اجازه را دارد که هر عملی برای اداره اموال انجام دهد و در نهایت به هیچ وجه مسئولیت مشکلات را ندارد، مگر در شرایطی که تعدی یا تفریط رخ دهد. در صورتی که شرکای متعددی مسئول اداره کردن شرکت باشند و هر یک از آن ها اذن برای اداره اموال داشته باشند، می توانند اقدامات متعددی برای اداره شرکت انجام دهند، ولو به صورت انفرادی.
- در صورتی که یکی از شرکا بدون اذن از شرکای دیگر از حدود وظایف خود خارج شده و اموال شرکت را بفروشد، بر اساس مقررات به عنوان فروش مال غیر مجازات می شود.
- انحلال و مرگ شرکت در شرایطی که تقسیم مال صورت گیرد یا تلف شدن رخ دهد، صورت می گیرد.
مزایا و معایب شرکت مدنی
شرکت های مدنی نیز مانند شرکت های تجاری می توانند مزایا و معایب خاص خود را داشته باشند و شناخت آن ها می تواند به شما کمک کند تا با اطلاعات دقیق تری نسبت به ثبت شرکت ها اقدام کنید.
مزایا
- عدم نیاز به ثبت رسمی: این شرکت ها الزامی برای ثبت رسمی ندارند و این مزیت موجب کاهش هزینه ها و راحت تر شدن فرآیند تاسیس می شود.
- هزینه های پایین: این شرکت ها در مقایسه با شرکت های تجاری قوانین سختگیرانه تر و در نتیجه هزینه کمتری دارد.
- انعطاف پذیری بالا: در این شرکت ها به راحتی می توان فعالیت ها و ساختار شرکت را تغییر داد.
معایب
مشکلات در تصمیم گیری: در این شرکت ها به دلیل تعداد اعضای زیاد، تصمیم گیری دشوارتر و زمانبر خواهد بود.
عدم حمایت قانونی مشخص: اگر این شرکت ها به ثبت نرسند، در صورت بروز اختلافات و مشکلات مالی حل کردن آن ها کمی دشوارتر خواهد بود.
جمع بندی
شرکت مدنی یکی دیگر از شرکت های قابل ثبت در ایران است که برای تاسیس آن قواعد و قوانین خاصی حاکم است. این شرکت ها بر خلاف شرکت های تجاری ضرورتی برای ثبت شدن ندارند، اما اصول خاصی برای تاسیس و اداره آن ها حاکم است. ما در این مقاله از مجله ثبت فرهنگ اطلاعات مربوط به این شرکت ها را در اختیار شما قرار دادیم تا بتوانید برای ثبت آن ها با آگاهی و اطلاعات بیشتری اقدام کنید. همچنین شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص با کارشناسان این مجموعه تماس بگیرید.