
شاید عبارت افزایش سرمایه شرکت به گوشتان خورده باشد. این اصطلاح در دنیای تجارت بخصوص بازار بورس کاربرد فراوانی دارد. شرکتها بنا به دلایل متعددی اقدام به افزایش سرمایه خود میکنند. این افزایش سرمایه در پی ثبت تغییرات شرکت صورت میگیرد و معایب و مزایایی را به همراه دارد. اگر شما نیز به دنبال افزایش سرمایه شرکت خود هستید تا پایان این مقاله همراه ما باشید. تا در مورد دلایل افزایش سرمایه، معایب و مزایای آن، مراحل و مدارک لازم و… توضیحات جامع و کاملی را در اختیار شما قرار دهیم.
سرمایه شرکت چیست؟
قبل از هر چیز بهتر است با ماهیت سرمایه شرکتها آشنا شوید. به مجموعه داراییهای یک شرکت از بدو تأسیس آن، سرمایه شرکت گفته میشود که میتوان این سرمایه را به مرور افزایش داد. در واقع سرمایه عددی است که سهامداران با خود به شرکت میآورند. این عدد بهعنوان سرمایه شرکت در اداره ثبت شرکتها ثبت میشود. البته سرمایه ی شرکتها تنها شامل وجود نقدی نمیشود. بلکه موارد زیر را نیز در برمیگیرد:
- داراییها و وجوه نقدی: سرمایههای نقدی شرکت را وجوه نقدی آن میگویند.
- داراییهای غیرنقدی: سرمایههای غیرنقدی شرکت شامل دفتر شرکت، ماشینآلات، املاک و… جزو این دسته هستند.
- داراییهای دیگر شرکت: این نوع از دارایی ها شامل اختراعات، علائم تجاری، طرح های صنعتی، تخصص های عملی و… می شوند.
روش های افزایش سرمایه شرکت
افزایش سرمایه شرکت از محل آورده نقدی سهامداران و شرکا
در این نوع از افزایش سرمایه همانطور که از عنوان آن پیداست سهامدارن شرکت مبلغی را به عنوان آورده نقدی به حساب شرکت واریز می نمایند و با توجه به فیش واریزی بانکی و نامه بانک مبنی بر افزایش سرمایه شرکت، صورتجلسات مورد نظر تنظیم میگردد و در نتیجه هز شخص به میزان آورده نقدی که به حساب شرکت واریز نموده میتواند سرمایه خود را در شرکت افزایش داده و در نتیجه سرمایه کلی شرکت از مبلغی به مبلغ نهایی افزایش پیدا میکند.
افزایش سرمایه شرکت از محل تجدید ارزیابی دارایی ها
در این نوع از افزایش سرمایه همانطور که از عنوان آن پیداست میبایست اموال و دارایی های شرکت تجدید ارزیابی شوند که در این باره باید درخواست خود را به کارشناسی رسمی دادگستری اظهار کرده و پس از حضور کارشناس دادگستری در محل شرکت و ارزیابی های لازمه و ارزش گذاری نهایی توسط کارشناس رسمی دادگستری میتوانید مبلغ سرمایه شرکت را با توجه به نامه دریافت شده و صورتجلسات تنظیم شده به نسبت آن به سرمایه بالاتر افزایش دهید.
نکته: در این نوع افزایش سرمایه مبلغ سرمایه شرکت به نسبت سهام موجود بین اعضا تقسیم میشود و نمیتوان این افزایش سرمایه را به یک یا تعدادی از سهامداران نسبت داد.
افزایش سرمایه شرکت از طریق مطالبات حال شده
در این نوع از افزایش سرمایه شرکت که پر کاربرد ترین نوع درخواست برای شرکت ها می باشد، میبایست با توجه به تنظیم صورت جلسه معین اقدام به افزایش سرمایه شرکت نمود که افزایش سرمایه از طریق مطالبات حال شده نیازی به آورده نقدی اعضا نمیباشد و سرمایه شرکت به همان نسبتی که از قبل بین اعضا تقسیم شده بود افزایش پیدا میکند و نمیتوان افزایش سرمایه را به یک یا چند سهامدار نسبت داد.
دلایل افزایش سرمایه شرکت چیست؟
شرکتها بنا به شرایط اجباری یا اختیاری اقدام به افزایش سرمایه ی خود میکنند. معمولاً در شرکتها و مؤسسات غیرتجاری بنا بر یکی از دلایل زیر اقدام به افزایش سرمایه صورت میگیرد:
- ورود سهامدار یا شریک جدید به شرکت
- افزایش دارایی توسط سهامداران
- افزایش سرمایه از طریق مطالبات
- افزایش دارایی توسط افزایش اعتبار
- افزایش سرمایه از طریق ارزشگذاری کارشناس
- بالابردن سرمایه توسط انباشته شرکا یا سهامداران
- افزایش سرمایه شرکت از طریق پذیرهنویسی و عرضه به عموم
- افزایش دارایی توسط ادغام دو یا چند شرکت
نحوه افزایش سرمایه شرکت با مسئولیت محدود
افزایش سرمایه ثبت شرکت با مسئولیت محدود به دو صورت انجام میشود:
- الف) بنا به تصمیم شرکا مبنی بر افزایش سرمایه، این کار صورت میگیرد. برای بالابردن داراییهای شرکت نیاز به انجام تشریفات خاص یا انتشار اعلامیه در روزنامههای کثیرالانتشار وجود ندارد. تنها کافی است سه چهارم دارندگان سهمالشرکه که اکثریت عددی را نیز دارا هستند، تصمیم به افزایش سرمایه بگیرند. در این صورت دارایی شرکت افزایش مییابد.
- ب) ورود شرکای جدید به شرکت: شرکتهایی با مسئولیت محدود به واسطه ی ورود اعضای جدید نیز داراییهای خود را افزایش میدهند. در این حالت نیز تنها کافی است سه چهارم دارندگان سهمالشرکه با ورود شریک یا شرکای جدید موافقت نمایند. باید تمامی اصول رعایت شده درمورد شرکای قدیمی در مورد شرکای جدید نیز رعایت شود. در غیر این صورت افزایش سرمایه ابطال میشود.
نحوه افزایش سرمایه شرکت سهامی خاص
اگر قصد دارید داراییهای ثبت شرکت سهامی خاص خود را افزایش دهید، باید مراحل زیر را طی کنید.
- هیئت مدیره پیشنهادی برای افزایش سرمایه ارائه میدهد و آن را تصویب میکند. به یاد داشته باشید که این مورد باید با تنظیم صورتجلسه همراه باشد.
- این پیشنهاد باید توسط حسابرس شرکت بررسی شود. اگر ایراد و مشکلی دراینخصوص وجود نداشته باشد، افرایش دارایی توسط حسابرس تأیید میشود. ممکن است تمام افزایش سرمایه یا بخشی از آن توسط حسابرس شرکت تأیید شود.
- باید مدارک، مستندات و تنظیم صورتجلسات لازم را به اداره ثبت شرکتها و سازمان بورس ارسال نمایید.
- پس از ارسال مدارک، سازمان بورس باید نسبت به افزایش دارایی شرکت شما موافقت نماید. درصورتیکه ایراد و مشکلی دراینخصوص وجود نداشته باشد، مدارک تأیید خواهد شد.
- هنگامی که سازمان بورس با افزایش دارایی شرکت موافق نماید، اطلاعیهای مبنی بر صدور مجوز افزایش سرمایه بر روی سایت قرار میگیرد.
- پس از طی این مراحل، تاریخ مجمع فوقالعاده مشخص میشود. در این مجمع در مورد افزایش سرمایه و قیمت هر سهم تصمیم گرفته میشود.
- حال زمان انتشار آگهی دعوت به مجمع فوقالعاده در سایت فرارسیده است. شرکت از سهامدارانش برای تصمیمگیری در مورد افزایش دارایی، دعوت به عمل میآورد.
- مجمععمومی فوقالعاده تشکیل میشود و در مورد مسائلی مانند افزایش سرمایه شرکت ، درصد افزایش، قیمت هر سهم و… صحبت شده و تصمیم نهایی اعلام میگردد.
- افزایش سرمایه در اداره ثبت شرکتها ثبت میشود.
انواع افزایش سرمایه شرکت سهامی خاص
طبق لایحه ی اصلاحی قانون تجارت، افزایش سرمایه شرکت سهامی خاص با دو روش کلی انجام میشود. ولیکن این دو روش کلی شامل زیرمجموعههای متعددی هستند که در ادامه تمامی این موارد را عنوان میکنیم.
- افزایش دارایی از طریق صدور سهام جدید
- افزایش دارایی از راه تبدیل یا انتقال اندوختههای قانونی
- افزایش دارایی از راه تعویض یا تبدیل اوراق قرضه به سهام
- افزایش سرمایه از طریق تبدیل اندوخته ی شرکت به سهام جدید
- بالابردن دارایی شرکت از راه پرداخت مبلغ اسمی سهام جدید بهصورت نقد
- افزایش سرمایه از طریق آورده غیرنقدی
- افزایش سرمایه از طریق آورده نقدی
- بالابردن دارایی از راه ادغام دو شرکت
- افزایش داراییهای شرکت از راه بالابردن مبلغ اسمی سهام
نحوه افزایش سرمایه شرکت سهامی عام
برای افزایش سرمایه ی ثبت شرکت سهامی عام باید در مرحله ی نخست تصمیمی مبنی بر افزایش داراییهای شرکت اتخاذ شود.
تصمیم افزایش سرمایه از طریق انتشار سهام جدید باید در پرداخت و دریافت آگهی روزنامه رسمی و کثیرالانتشار به اطلاع سهامداران برسد.
در این آگهیهای چاپ شده باید دو مورد اساسی لحاظ شود:
- صاحبان سهام بینام جهت دریافت گواهینامه ی حق خرید سهام خود، باید ظرف مدت معین که نباید کمتر از ۲۰ روز باشد، به مراکزی که از طرف شرکت تعیین شده مراجعه کنند.
- گواهینامههای حق خرید برای صاحبان سهام باید توسط پست سفارشی ارسال گردد.
مزایا و معایب افزایش سرمایه شرکت
اگر دقت کرده باشید با افزایش سرمایه یک شرکت توجه بسیاری به سمت آن جلب میشود و فروش سهام را بالا میبرد. این جلبتوجه به علت مزایای بسیاری است که افزایش دارایی به همراه دارد. در ادامه سعی داریم تعدادی از این مزایا را با هم بررسی نماییم.
افزایش تعداد سهام: با بالابردن داراییهای شرکت، تعدادی سهام به عنوان سهام جایزه به شما تعلق میگیرد. این سهامها بهسرعت خریداران به سمت خود جلب میکنند.
اطمینان از سودده بودن شرکت شما: معمولاً شرکت پس از مدت معینی از طریق فروش محصولات یا سود غیرعملیاتی، انباشت سودی را کسب میکند. سپس این سود انباشته شده را تحت عنوان افزایش سرمایه به سهامداران ارائه میدهد.
- کمک به سوددهی شرکت در بلندمدت و میانمدت: افزایش سرمایه شرکت در واقع خیال سهامداران را راحت میکند که در بلندمدت نیز شرکت سوددهی خواهد داشت.
- عدم پرداخت مبلغی برای سهام جایزه
- تسریع در طرحهای توسعهای شرکت
در کنار مزایای بسیاری که بالا بردن دارایی به همراه دارد، این کار معایبی نیز دارد از جمله:
- قفل شدن درصدی از دارایی برای مدت یک الی دو ماه
- ریزش قیمت سهام پس از آزاد شدن داراییهای قفل شده
نحوه محاسبه مالیات افزایش سرمایه شرکت
مالیات افزایش سرمایه شرکت بر اساس یک نرخ مشخص محاسبه میشوند که به آن نرخ مالیات حق تمبر میگویند. نرخ مالیات حق تمبر معادل نیم در هزار است. برای محاسبه باید نیم را تقسیم بر هزار کرد تا این رخ به دست آید. در صورت تقسیم عدد 0.0005 به دست میآید. این عدد به دستآمده را در میزان افزایش سرمایه ضرب میکنیم تا میزان حق تمبر به دست آید.
قوانین افزایش سرمایه شرکت
در رابطه با افزایش داراییهای شرکت باید برخی نکات قانونی را در نظر بگیرید منجمله:
- گزارش مربوط به ارزیابی آوردههای غیرنقدی و مزایای مطالبه شده باید در مجمععمومی مؤسسه مطرح شده و مورد بررسی قرار گیرد.
- مجمععمومی نمیتواند آوردههای غیرنقدی را بیشتر از آنچه از طرف دادگستری ارزیابی شده است، قبول کند.
- اگر آوردههای غیرنقدی در مجمععمومی تصویب نگردد، جلسه ی دوم مجمع به فاصله ی کمتر از یک ماه باید شکیل شود.
- در جلسه ی دوم مجمع باید بیش از نصف سهامداران حضور داشته باشند. در آگهی این جلسه نیز باید عنوان جلسه ی دوم قید شود.
- درصورتیکه در جلسه ی دوم قسمتی از سرمایه شرکت مورد تعهد قرار نگیرد و شرکت تشکیل نشود، مؤسسین باید ظرف مدت ۱۰ روز مراتب را به مرجع ثبت شرکتها اطلاع دهند.
هزینه افزایش سرمایه شرکت
برای آگاهی از هزینه ی پرداختی در خصوص افزایش سرمایه شرکت خود، باید موارد بسیاری را لحاظ نمایید. چرا که میزان این هزینهها ثابت و مشخص نیست. بلکه بر اساس موارد زیر تعیین میشود:
- هزینه ی تنظیم هر یک از صورتجلسات
- هزینه کارمزد مؤسسه برای تنظیم هر صورتجلسه: مبلغ پرداختی برای تنظیم صورتجلسه در مؤسسه ی ثبتی معادل ۳۵۰ هزار تومان است.
- نوع شرکت
- تعداد خطوط صورتجلسات
نتیجه گیری
هر شرکتی بدون توجه به نوع آن، دیر یا زود با افزایش سرمایه مواجه خواهد شد. برای آنکه داراییهای شرکت خود را افزایش دهید در مرحلة نخست باید با مزایا و معایب این کار آشنا شوید. سپس مراحل و مدارک لازم را جمعآوری کرده و در آخر نسبت به ثبت آن در اداره ثبت شرکتها اقدام نمایید.
همانطور که مشخص است این کار مراحل و سلسله مراتب متعددی دارد که شاید از توان و حوصله ی اغلب افراد خارج باشد. ما به شما پیشنهاد میکنیم جهت افزایش سرمایه شرکت خود با موسسه ثبت فرهنگ تماس بگیرید. زیرا ثبت خوب فرهنک است .با این کار در کوتاهترین زمان و هزینه ی ممکن دارایی شرکت خود را افزایش خواهید داد.
ممنون از انتشار مطلب مفیدتون در رابطه با افزایش سرمایه شرکت
سلام و درود.
ممنون از زمانی که گذاشتید.
سلام. اگر همه سهاداران با افزایش سرمایه موافق باشند به جز یکی از شرکا که دارای 15 درصد سهام شرکت میباشد، برای افزایش سرمایه چه راهی وجود دارد؟
سلام و درود.
با توجه به نوع شرکت باید از طریق آگهی دعوت و آگهی حق تقدم اقدام به تغییرات افزایش سرمایه شرکت نمود.برای توضیحات بیشتر و اجرایی کردن روند ثبتی با مشاوران ثبت فرهنگ در تماس باشید.
سلام، یک سوال داشتم، امروز که قیمت ملک افزایش پیدا کرده است، و دفتر ما هم جزوی از سرمایه شرکت محصوب میشد، آیا باید برای افزایش سرمایه شرکت اقدام کنیم؟
سلام و درود.
برای افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی میبایست پس از ارزیابی ملک و قیمتگذاری توسط کارشناس رسمی دادگستری و نامه کارشناسی،اقدام به تغییرات لازم مبنی بر افزایش سرمایه شرکت نمود.
ما قصد داریم تا سرمایه شرکتمان را افزایش دهیم، آیا نیاز است تا این مبلغ حتما به جایی واریز شود؟
سلام و درود.
طبق قوانین حال حاضر اداره ثبت شرکتها برای افزایش سرمایه از طریق آورده نقدی باید هر کدام از اعضا به نسبت سهمی که در شرکت دارند،مبلغ افزایش یافته به سرمایه خود را به حساب شرکت واریز نمایند و از بانک مورد نظر نامه مبنی بر افزایش سرمایه را دریافت نمایند.
سلام، آیا میتوانیم در یک سال بیش از یکبار افزایش سرمایه انجام دهیم؟
سلام و درود.
بله، میتوان در مدت زمان یک سال بیشتر از یک مرتبه افزایش سرمایه در شرکت اعمال کرد که باید در این مورد با توجه به قوانین جدید و اعتبار بازرسین و پرداختی سرمایه تعهدی این موضوع رو به سرانجام رسوند.
درود، لطفا به این سوالم جواب دهید؛ آیا افزایش سرمایه شرکت باعث افزایش مبلغ مالیات میشود؟
سلام و درود.
خیر،میزان سرمایه شرکت تأثیری بر عدد مالیات کارکرد شرکت ندارد و تنها مالیاتی که به عدد سرمایه شرکت تعلق میگیرد برابر نیم در هزار عدد سرمایه میباشد که مبلغ آن باتوجه به سرمایه شرکت عدد بسیار ناچیزی است.
سلام آیا بعد از افزایش سرمایه شرکت می تواند دوباره آن را کاهش دهم؟
سلام و درود.
شما میتونید در شرکت هر نوع تصمیمی رو اعمال کنید که برخی از این تغییرات میتونه افزایش سرمایه یا کاهش سرمایه یا هرنوع تغییرات دیگه باشه که موضوع افزایش یا کاهش سرمایه میتونه از طریق مختلفی انجام بشه.
موضوعی که مطرح هست اینه که هیچ ممنوعیتی برای این موضوع وجود نداره که بعد از افزایش سرمایه شما بخواهید کاهش سرمایه داشته باشید و طبق تصمیمات اعضاء شما میتونید با تنظیم صورتجلسه مربوطه اقدام به این پروسه کنید.
سلام، ممنون از مطلب جامعی که منتشر کرده اید،
کمترین میزان افزایش سرمایه شرکت چه مقدار است؟
سلامو درود.
همانطور که مطلع هستید،حداقل میزان سرمایه ثبتی برای شرکتها (با مسئولیت محدود و سهامی خاص) مبلغ یک میلیون ریال هست که این مبلغ در شرکتهای سهامی خاص به سهام و در شرکتهای مسئولیت محدود به سهم الشریکه تقسیم میشه.
این موضوع رو مد نظر داشته باشید که در شرکتهای سهامی خاص حداقل افزایش سرمایه ای که میتونید بدید برابر با یک ارزش سهام هست و در شرکتهای مسئولیت محدود افزایش سرمایه میتونه کمترین مبلغی باشه که مد مظر شما هست ومیتونه این عدد به هر شخصی در شرکت تعلق داشته باشه.